23 juli 2013

Anselm Kiefer 'Over the cities grass wil grow' (documentaire)

Toen ik in de jaren '90 op de kunstacademie zat maakte ik in het Stedelijk Museum voor het eerst kennis met het werk van Anselm Kiefer. Grote loden vliegtuigen en imposante metersgrote doeken met dikke lagen verf en materialen als stro, zand, glas, as, roestig ijzer, klei en lood. Ik was zwaar onder de indruk.Om even een tijdsbeeld te schetsen: Photoshop was net uitgevonden, fotografie en video waren het nieuwe medium in de beeldende kunst en het einde van de schilderkunst werd afgekondigd. Conceptuele kunst en installaties waren hot. De inhoud van kunst was belangrijk en bij voorkeur ingewikkeld.

De thematiek van Anselm Kiefer is ook complex: intellectueel, en vaak filosofisch van aard. Godsdiensten, mythologie en literatuur zijn vaak terugkerende thema's, maar het gaat vooral om de geschiedenis van Duitsland. Kiefer werd op 8 mei 1945 in Donaueschingen geboren, kort na de Tweede Wereldoorlog. Het fascistische verleden werd in het naoorlogse Duitsland verzwegen, maar Kiefer bracht de geschiedenis van zijn geboorteland in zijn schilderijen weer tot leven.

Kiefer reanimeerde ook de schilderkunst. En hoe! Kiefer's reusachtige doeken zijn geen geen afbeeldingen van landschappen, zij zijn het desolate landschap zelf. Kiefer's schilderijen lijken met een snijbrander uit de aarde gesneden te zijn en vervolgens rechtop gezet.

Als je Sophie Fiennes' documentaire over Anselm Kiefer bekijkt dan blijkt de werkelijkheid hier niet ver naast te liggen. In een oude zijdefabriek in Barjac zie je Kiefer met graafmachines, hijskranen, branders en een team van assistenten aan het werk. het moet heerlijk zijn om je op een dergelijke schaal met materie te kunnen uitleven.

'Over the cities grass will grow' is de veelzeggende titel van de documentaire. Op het door mensen en oorlog verwoeste land bloeien de klaprozen in Kiefer's schilderijen. Kiefer's werk gaat niet alleen over vernietiging: als een Phoenix uit de as ontkiemt de natuur op een verbrande akker. In de zwaarte is daar de kwetsbare kracht en tere schoonheid van nieuw leven. Juist deze combinatie maakt de kunst van Anselm Kiefer zo krachtig.

Get Adobe Flash
Bekijk de documentaire ' Over the cities grass will grow.'
Anselm Kiefer, work and process.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten