Grotschilderingen
De alleroudste kunst die nog bestaat, vind je in Frankrijk in de grotten van Chauvet (spreek uit als: sjoovet). In de prehistorie (30.000 - 9000 jaar geleden) hebben mensen dieren op de rotswand geschilderd: leeuwen, neushoorns, oerossen, paarden en bizons. Maar ook afdrukken van handen en abstracte figuren. De beroemdste grotschilderingen zijn in Lascaux (spreek uit als: laskoo). Dat ligt ook in Frankrijk, waar op nog meer plaatsen rotsschilderingen te vinden zijn. Als je op vakantie in de buurt bent, moet je er beslist eens heen gaan. Thuis kan je vast dit filmpje over rotsschilderingen bekijken:Oerverf:
In de prehistorie hadden ze nog niet zoveel kleuren verf als wij nu hebben. Om verf te maken gebruikten mensen pigmenten (kleurpoeders) die ze uit de aarde haalden: geelbruin (oker), roodbruin (sienna) en donkerbruin (omber). Hier maakten ze verf van met eieren en water. Soms gebruikten ze - heel vies - zelfs urine in de verf. Dat zal dan wel stinkverf geweest zijn. Verder schilderden ze met bloed (rood) en tekenden ze met houtskool, dat is verbrand hout (zwart).
Schildercursus kinderen:
In de schildercursus hebben wij zelf verf gemaakt met aardpigmenten, eigeel en water. Met die verf hebben we dinosaurussen mee geschilderd. Nee niet op de muur, gewoon op papier. Toch lijken het door de kleuren net rotsschilderingen, kijk maar:
Recept voor verf uit de oertijd:
Wil je het zelf ook eens proberen? Vraag je moeder om een ei te splitsen. Voor de verf hebben we alleen de dooier nodig. Van het eiwit, dat je overhoudt, kan je schuimpjes bakken. Roer wat (kleur)pigment door de eidooier, tot het de goede dikte heeft. Nu kan je er direct mee schilderen. Verdun de verf met water. Pigmenten kan je kopen in een winkel met kunstenaarsmaterialen of bij een ouderwetse drogist. Maar je kunt ook proberen om met kerrie of koffiepoeder verf te maken. Of krijtjes fijnstampen tot pigmentpoeder. Vergeet niet om alles goed schoon te maken, anders gaat het ei rotten en dat stinkt verschrikkelijk. Je kunt de verf ook niet bewaren, je moet hem gelijk opschilderen. Veel plezier.
Vorige week heb ik een workshop tempera maken en schilderen met zelfgemaakte tempera gegeven.
BeantwoordenVerwijderenHeel leuk om te lezen hoe enthousiast Mieke en de kinderen er mee bezig zijn geweest. Mooie rotstekeningen!
Een tip: als je geen pigment hebt, dan kan het ook met goed fijngestampte krijtjes (bijvoorbeeld stoepkrijt) of met pastelkrijtjes. Fijnstampen met een stokje gaat heel snel en ... je krijgt de mooiste kleuren! Veel plezier!
Joke Proper
Handige tip: pigment van krijtjes, ik zet hem erbij. Dank je wel, Joke.
BeantwoordenVerwijderenDe overgebleven verf gaat rotten, maar hoe zit het met de werkstukken. blijven die goed?Ik vind ze wel een beetje stinken/ Lieke Boere
BeantwoordenVerwijderenls de verf gedroogd en uitgehard is blijven de werkstukken goed, zelfs eeuwenlang. Voordat er met olieverf geschilderd werd, schilderde men altijd met eitempera. Vroeg Italiaanse schilderkunst en oude ikonen zijn een goed voorbeeld.
BeantwoordenVerwijderenDat de werkstukken stinken vind ik vreemd. Hebben jullie ze wel goed laten drogen?