22 juli 2009

Wat is creativiteit?

Is er wel een definitie van creativiteit mogelijk? Wil ik het niet liever open houden? Werkt het niet zo, dat het vastleggen van een betekenis juist de creativiteit doodt? Jarenlang voelde dat voor mijzelf wel zo. 'Creatief' en 'denken' waren twee uitersten in mijzelf die ik niet kon verenigen. Creativiteit had voor mij alles met mijn handen te maken, en niks met mijn hoofd. Mijn brein leek me daarbij alleen maar in de weg te zitten.

Ik hoorde steeds vaker over 'creatief denken' en werd getriggerd door de schijnbare tegenstrijdigheid binnen deze term. Ik raakte geboeid naar de creatieve processen in mijn hoofd en in dat van mijn schildercursisten. En ineens kwam ik ze in real life tegen, de creatief denkers van 'New shoes today' tijdens Wawangoo 2008. Ik ontdekte een groep soulmates, waar ik nog veel van kan leren.

Ik ben om, ik heb ontdekt hoe ik mijn brein ook creatief in kan zetten, en hoe ik mijn creativiteit kan overbrengen op anderen. Vanaf vandaag start ik een reeks blogs over creativiteit. Op zoek naar (de betekenis van) creativiteit.

1 opmerking:

 1. Je schreef gisteren dat creativiteit een mooi woord is. Mooie woorden worden vaak misbruikt en dreigen dan hun betekenis te verliezen. Mijns inziens wordt het woord creativiteit tegenwoordig te pas en te onpas ge(mis)bruikt.

  Creativiteit is voor mij niet iets dat slechts aan handen en dat wat ze maken gelieerd is. Ook wetenschappers moeten creatief kunnen denken, met name wat mij betreft is filosofie een vak waar creatief denken voorop staat.

  Daarmee maak ik eigenlijk al duidelijk dat creativiteit dus ook iets van de brein is, misschien zelfs wel het startpunt. Het zijn tenslotte onze gedachten die vanuit de chaos naar iets toewerken. Een wetenschappelijk onderzoek, visueel kunstwerk of muziekstuk.

  Hierin schuilt voor mij ook de vergelijking met zoiets als muzikaliteit. Daar heb je in basis, net als creativiteit, aanleg voor en die aanleg kun je ontwikkelen. Het aanleren van 'technieken' om iets te kunnen schrijven, visueel te creƫren of ten gehore te brengen, is toch iets anders dan de meerwaarde die de in aanleg meegekregen muzikaliteit of creativiteit heeft. Het is om het maar plastisch uit te drukken meer dan slechts het consumeren van de noten op je partituur.

  De gang naar het uiteindelijke resultaat, het proces, is iets wat binnen onszelf plaatsvindt, dit zien de uiteindelijke lezeres, toehoorders en beschouwers niet.

  Dit proces, de zigzaggedachten, is voor mij het meest uitdagend en het meest interessant. Van groot belang vind ik hierin tevens serendipiteit. Dat onderkennen en kunnen gebruiken is ultiem. Daarin schuilt voor mij een hoge mate van creativiteit. De kleine ongezochte dingen die zorgen voor het speciale, de uitkomst waar je eigenlijk niet naar op zoek was.

  BeantwoordenVerwijderen