22 juli 2009

5 manieren om een definitie van 'creativiteit' te ontdekken

Via de meest voor de hand liggende en minder vanzelfsprekende methoden.

1 Het woordenboek
Woordsoort: znw.(v.)
Modern lemma: creativiteit
znw. vr., g. mv. Gevormd bij creatief naar het voorb. van andere woordparen op -tief en -tiviteit of uit eng. creativity (1875); zoo ook fr. créativité (1946), du. kreativität.
ᴁ Het creatief zijn; scheppingskracht, scheppend vermogen.
v. dale [1976].

2 Vraag het de experts
Voor een presentatie over creatieve werkvormen, vroeg ik creatief doeners (mijn kunstenaarscollega's) en creatief denkers naar de betekenis van creativiteit. Drie van de vele antwoorden:

"Creativiteit, voor mij, is het tussen de regeltjes door laveren en mijn grenzen verleggen door het putten uit m'n oplossingsgevoelig denken, ervaring en fingerspitzen-gefuhl. Om zo te komen komen tot toepassingen die nog niet bedacht zijn" 
en
"creativiteit = een soort endorfine want het stimuleert je blij-klieren." Rian van Nieuwkerk (kunstenaar)

"Ik denk dat creativiteit een praktisch vermogen is, intelligentie is er in vele vormen! 
Het combineren van toevalligheden tot een vinding / oplossing. Zonder creativiteit zou de mens nog in de oerwouden en op de steppe ronddolen." Jacob Bos (kunstenaar)

"Constant anders leren denken

- van alle kanten naar iets kijken

- komen tot niet conventionele oplossingen

- out of the box." Saskia Smet (creatief denker)

3 Creatief beelddenken
Via google zocht ik naar afbeeldingen met als zoekterm "creativiteit". Ik koos er vijf, die voor mij het meest over creativiteit gaan.


4 Creativiteit, hoe voelt dat?
Voor mij is creativiteit als zuurstof, ik kan niet zonde. Creativiteit is spelen, vliegen vrijheid, leven. Hoe voelt creativiteit voor jou? Welke kleur heeft creativiteit. Heeft het een geur? Hoe smaakt creativiteit? Gebruik je zintuigen.

5 ... even niet
Ik loop nu al 2 uur te tobben over het 5e punt en kom geen stap verder. De beste ideeën komen vaak als je er niet aan denk. Het Eureka komt vaak als je ontspant en niet bewust met je vraag bezig bent. Dus ik doe als Archimedes en neem een bad. Ook niets doen is soms creatief zijn.Bronvermelding van de afbeeldingen: vraagteken, hoofd, steen-wiel, kleur-citroen, vis-lamp, lucht-hand, Archimedes

5 opmerkingen:

 1. Zo Jopie, en hoe kom je aan deze definitie? je maakt me nieuwsgierig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb je dat ook aan die zogenaamde experts gevraagd?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Creativity is but a word. What matters is the way of being that provokes it.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Creativiteit gaat een stap verder dan reageren. Creativiteit is het vermogen om te creëren. Het onderscheid de mens van andere levende wezens.
  Door het creëren van zijn eigen leefomgeving heeft de mens er voor gezorgd dat de grot vervangen is door een huis met een centrale verwarming, kliklaminaat en waterbed. Met een laptop en telefoon in een woonwijk achter een dijk onder de zeespiegel.

  BeantwoordenVerwijderen