20 februari 2012

Schildercursus les 4: Lucebert

Een gastblog van Albert Plomp over les 4 uit de schildercursus: Ontdek je eigen beeldtaal.

Na een korte inleiding bekeken we het een fragment uit de documentaire Lucebert, Tijd en afscheid (Johan van de Keuken).Daarna gingen we snel aan de slag. En de snelheid bleef er de rest van de avond ook flink in zitten.

Als eerste oefening in het sneltekenen liepen we met 4 of 5 personen achter elkaar aan langs een wand met 4 vellen papier. De Ursonate klonk. We tekenden met houtskool, krijt of viltstift en plaatsten om beurten een krabbel, klodder, streep of stuk tekst op het papier. We werkten zonder na te denken. In sneltreinvaart.

Bij de tweede oefening zaten we aan tafel en vulden we eveneens in sneltreinvaar
t kleine velletjes papier van ansichtkaartformaat. Deze kaarten werden in razend tempo in de groep doorgegeven steeds aan de volgende tekenaar.
Zowel in de schilderwand als in de ansichtkaarten was de dynamiek van het werkproces duidelijk terug te zien. Hoewel het resultaat op het eerste gezicht chaotisch leek, kon je de 'handtekening' van de verschillende tekenaars duidelijk herkennen.

Tot slot kregen we nog een uur de tijd om eigen werk te creƫren. Ik besloot door te gaan met niet nadenken en maakte de afgebeelde vier tekeningen.

Rechts: Valentijnsbloemetje
Onder: Wolf en oei-oei-vogeltje / Zelfportret / VluggertjeMet dank aan Karin Winters voor de foto's en de titels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten