6 augustus 2010

Zeven uur in de rij voor Frida Kahlo

Dit weekend loopt de grote overzichtstentoonstelling van Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) in het museum Martin-Gropius-Bau in Berlijn ten einde. Omdat heel veel mensen de tentoonstelling op het laatste moment nog beslist willen zien, ontstaan enorme rijen voor de kassa. In de nacht van donderdag op vrijdag hebben zich zelfs mensen met slaapzakken voor het gebouw geïnstalleerd.


Het werk van Frida Kahlo heeft raakvlakken met het surrealisme, symbolisme en expressionisme, maar is ook sterk beïnvloed door de kunst van de Maya’s en Azteken. Hoewel de schilderijen vrolijk van kleur zijn, hebben ze ook iets beklemmends.Frida schildert vanuit haar angst en pijnen, die gevolg zijn van een ernstig tramongeluk op haar 17e, waardoor zij zwaar gehandicapt raakte. Frida Kahlo wordt gezien als een symbool voor het feminisme, een voorbeeld voor vrouwen wereldwijd. In haar zelfportretten vallen haar doorgegroeide wenkbrauwen en snorharen op. Zij weigerde om haar lichaams- en gezichtshaar te scheren. Ook was Frida politiek actief als communistisch activiste. Zij overleed in 1954, vermoedelijk door zelfmoord. Zij liet een briefje achter met de tekst: 'Ik hoop dat het einde vrolijk is en hoop nooit meer terug te keren'.

De tentoonstelling loopt tot 09 augustus 2010. De expositie bestaat uit 150 werken, zowel uit privé-collecties als uit musea in Mexico en de VS, waaronder 90 tekeningen, die nooit eerder tentoongesteld werden en Frida's allerlaatste schilderij.

Dus ben je in Berlijn en heb je er een wachttijd van 7 uur voor over... ga dan beslist kijken.
Heb je dat er niet voor over, bekijk dan werken van Frida Kahlo op internet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten