6 maart 2012

#collectievissen, hoe doe je dat?


In mijn vorige blog over #collectievissen heb ik je al verteld wat collectievissen is en waarom het zo leuk is.

Heb je zin om zelf ook te gaan grasduinen in museumcollecties? Welkom, de spelregels zijn als volgt:

Wat is het weekthema?
Elke dinsdagmorgen maakt het @Afrikamuseum op twitter bekend wat het thema van de nieuwe week is. Eerdere thema's waren bijvoorbeeld: verkeer, goud, blauw, vorst en sober. Deze week is het thema 'vee'. De grappige stier van Roger Raveel past daar mooi bij.

Waar vind je de kunstwerken, waar je uit kunt kiezen?
De vijver waarin je gaat hengelen bestaat uit de verzameling online collecties van alle deelnemende organisaties. Kies een museumwebsite en ga op zoek naar de webpagina 'collecties'. Op veel museumwebsites vind je er zowel een toegankelijke special van meesterwerken en een uitgebreide database, waarin je gerichter op trefwoorden kunt zoeken. De stier van Raveel vond ik via de website Europeana.eu in de collectie van het Roger Raveel Museum in Belgie.

Hoe publiceer je je vangst op twitter?
Heb jij ook mooie afbeelding bij het thema gevonden? Kopieer dan de link naar de betreffende webpagina in een twitterbericht. Vul het bericht aan met de volgende gegevens:
  • naam van de kunstenaar
  • titel van het kunstwerk
  • (twitter)naam van het museum
  • hashtag #collectievissen
  • hashtag weekthema (nu dus #vee)
Verstuur je bericht. De hashtags zijn nu links geworden naar alle berichten die voorzien zijn van deze hashtags. Via deze links kan je zien welke afbeeldingen andere collectievissers bij het thema hebben gevonden. Kijk maar #collectievissen

Collectievissen met je smartphone
Vind je het te ingewikkeld om in digitale museumcollecties te zoeken? Je kunt ook in een museum zelf op zoek gaan naar kunstwerken die bij het thema passen. Of in kunstboeken in je boekenkast of de bibliotheek. Met je smartphone maak je een foto en deze twitter je samen met bovenvermelde gegevens. Het afgebeelde paard van beeldhouwer Tom Claassen fotografeerde ik in Utrecht, gewoon op straat.

Fotograferen in musea, mag dat?
Ga je collectievissen met je smartphone, let dan goed op of je in het betreffende museum mag fotograferen. Dat is soms wel, soms niet het geval. Fotograferen met flits of statief is altijd verboden in musea.

Hoe zit het met de auteursrechten?
Over auteursrechten hoef je je bij het collectievissen op internet geen zorgen te maken, omdat je alleen een link naar de afbeelding twittert en niet de foto zelf publiceert. Als je zelf foto's van kunstwerken (via bijvoorbeeld mobypicture of instagram) op twitter wilt publiceren, dan heb je wel met auteursrechten te maken. Zolang je zorgvuldig kunstenaarsnaam, titel kunstwerk en het museum vermeld is het meestal geen probleem.

Collectievissen maakt musea laagdrempelig
Musea stellen het vaak op prijs als je hun collectie onder de aandacht van andere mensen brengt. Ik krijg zelf regelmatig leuke reacties van twitterende musea op mijn vangsten. Zo wordt collectievissen een manier om met elkaar te praten over de kunst, die in Nederlands bezit is. En een mooie aanleiding om ook in real life weer eens een museum te bezoeken.

Weet je dat bijna alle Nederlandse musea op twitter actief zijn? Volg op twitter mijn list @KNOCKaRT/musea-NL.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten