14 februari 2012

#collectievissen - speel je mee?

Collectievissen wat is dat?
Collectievissen is een spel op waarbij deelnemers rond een weekthema kunstwerken uit digitale Nederlandse museumcollecties opvissen en met elkaar delen op twitter. In Nederland bestaat het spel pas twee maanden maar in Australie is #collectionfishing al langer populair. Het Afrika Museum haalde het spel naar Nederland, maar kon aanvankelijk niet achterhalen wie de uitvinder was. Al gauw bleek de kracht van twitter, want al na de eerste tweets (twitterberichten) over #collectievissen ontving het Afrikamuseum een welkomstweet van de Australische initiatiefnemer het @museumvictoria.

Wat maakt collectievissen zo leuk?
Marieke Pompe van het Afrikamuseum vertelt: “Het idee sprak ons erg aan omdat het de enorme schat aan museumobjecten die in Nederland te vinden is op een laagdrempelige manier aan het publiek toont. Mensen die maar één museum volgen op Twitter, worden op deze manier bijna automatisch ook in contact gebracht met de collecties van andere musea."

Dat klopt, heb ikzelf al ervaren. Lekker achterover leunend met laptop of iPad virtueel museumexposities bezoeken en genieten van tekeningen, schilderijen en andere kunstwerken rond wekelijks wisselend thema, deze week: #hiernamaals.

Op internet maken musea en kunstliefhebbers zo samen wekelijks een nieuwe virtuele thematentoonstelling, waar jij van kunst genieten. Bibliotheken en archieven doen ook mee en voegen een een schat aan achtergrondinformatie over het weekthema toe.

Je hoeft echt niet alle in de gaten te houden, dat lukt mij ook niet. "Vaak zie je in de bovenste 10 tweets al bijzondere dingen voorbijkomen. zegt Marieke Pompe.
Ikzelf vind collectievissen leuker dan televisiekijken en ik haal er bovendien inspiratie uit voor mijn schilderlessen en blogartikelen. Het onderstaande schilderij van Lucebert sluit mooi aan bij de schilderles van vanavond, waarin Lucebert onze inspiratiebron is.

Bekijk zelf de berichtenstroom #collectievissen #over het #hiernamaals op twitter.
Klik op de links in de twitterberichten om de afbeeldingen te bekijken.

'Hey there, this week's #collectionfishing theme = radios in honour of World Radio Day.'

Kan ik zelf ook meedoen met collectievissen?
Jazeker, dat is juist de bedoeling. In dit artikel leg ik je uit hoe je dat doet.Geen opmerkingen:

Een reactie posten